Χειρουργική

Αναλαμβάνονται στειρώσεις σκύλου, γάτας, αφαίρεση όγκων και λοιπά χειρουργεία μαλακών μορίων, κατόπιν συνεννόησης. Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει εύλογος χρόνος αποχής από φαγητό και νερό, σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο. Για τη στείρωση της σκύλας, είναι καλό να γνωρίζουμε πότε εμφάνισε οίστρο (περίοδο) το ζώο.

Κουρέματα

Πραγματοποιούνται κουρέματα, κατόπιν συνεννόησης, στο κτηνιατρείο ή κατ’ οίκον. Συστήνεται η αποχή από το φαγητό και το νερό.

Οδοντιατρική

Παρέχεται υπηρεσία ελέγχου και καθαρισμού δοντιών με συσκευή υπερήχων. Η διαδικασία απαιτεί αναισθησία του ζώου και, επομένως, πρέπει να έχει προηγηθεί αποχή από φαγητό και νερό, σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο.

Εξέταση τρωκτικών και λαγόμορφων ζώων

Αντιμετωπίζονται προβλήματα υγείας τρωκτικών ζώων (ινδικά χοιρίδια, χάμστερ, γερβίλοι, ποντίκια, αρουραίοι) και λαγόμορφων (κουνέλια). Ειδικά στα κουνέλια, δίνονται διατροφικές συμβουλές και πραγματοποιούνται εμβολιασμοί.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Πραγματοποιούνται γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, ανοσολογικές, γενική ούρων και οποιαδήποτε άλλη εξέταση απαιτηθεί για τη διάγνωση του προβλήματος του ζώου σας. Κάποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται στο κτηνιατρείο, ενώ άλλες στέλνονται σε αξιόπιστο κτηνιατρικό εργαστήριο, με το οποίο συνεργαζόμαστε. Η διάγνωση της λεϊσμανίασης (καλααζάρ), της ερλιχίωσης και της διροφιλαρίασης (γνωστή στον κόσμο ως σκουλήκι της καρδιάς) γίνεται με τη λήψη ελάχιστης ποσότητας αίματος και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά.

Τοποθέτηση microchip

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ζώων συντροφιάς είναι υποχρεωτική, ακόμη και των ποιμενικών σκύλων που φυλάσσουν κοπάδια (δες το ειδικό άρθρο στο blog). Η διαδικασία είναι απλή, γίνεται μία φορά με το microchip να εισάγεται στην αριστερή πλευρά του ζώου και, ειδικότερα, στην περιοχή του λαιμού. Από τον ιδιοκτήτη απαιτείται αστυνομική ταυτότητα και ΑΦΜ. Μετά την τοποθέτηση εκδίδονται δύο πιστοποιητικά. ένα, το οποίο διατηρείται από τον ιδιοκτήτη, και ένα για τον οικείο δήμο στον οποίο ζούμε.

Επισκέψεις κατ’ οίκον

Πραγματοποιούνται επισκέψεις κατ’ οίκον κατόπιν συνεννόησης, για την επίλυση προβλημάτων υγείας των ζώων που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο κτηνιατρείο. Στην υπηρεσία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εμβολιασμοί και τα κουρέματα.

Βιοϊατρική έρευνα και Στατιστική

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν αφορούν στους ιδιοκτήτες ζώων, αλλά στους επιστήμονες-ερευνητές και συγκεκριμένα στη βιοϊατρική έρευνα (απόφοιτοι κτηνιατρικής, ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, βιολογίας, βιοχημείας κ.ά.). Σε αυτούς υπάγονται μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, επιστημονικοί συνεργάτες και καθηγητές όλων των βαθμίδων. Εδώ υπάγονται συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την αίτηση αδειοδότησης πρωτοκόλλου πειραματισμών, τον πειραματικό σχεδιασμό, καθώς επίσης και τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων. Γίνονται προτάσεις, επιλύονται προβλήματα σε σχέση με την επιλογή ζωικού προτύπου, τη διατροφή, τη ζωοτεχνία, τη φαρμακολογία και συγχορήγηση φαρμάκων, τη χειρουργική, την αναισθησιολογία, τη διαβητολογία, τη νομοθεσία, την ευζωία και ό,τι άλλο απαιτηθεί για ένα πετυχημένο πρωτόκολλο. Προτάσεις γίνονται και σε σχέση με το τι και πώς θα αναλυθεί στατιστικά.

“Εμπιστευθείτε τη φροντίδα του αγαπημένου σας κατοικίδιου στον κτηνίατρο Ιωάννη Μαργαρίτη, που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ζώων στο Φίλυρο. ”